Blog Image

EU & WBs / Albania Energy Market Updates

Presentation of Albanian Centre for Energy Regulation and Conservation - ACERC

ACERC is a think tank centre with focus in Albania energy market and its integration on 8th Regional Area & EU IEM. The ACERC mission aim to provide a qualified contribution to the promotion of the liberalization and the effective integration as well as the efficient use of energy resources.

ACERC main activities profiles briefly consists in the release reports, articles and periodicals. In cooperation also with collaborates the offering of the activities that support capacity building of market actors, such as national and regional seminars, trainings and conferences. Initiatives completed by advocating in the energy sector promoting a forum called in Albanian School of Regulation.

For more visit us at the Official Website of Acerc | Albanian Energy Market - AEM Group in LinkedIn

Albania: The consequences of massive cancellation of concessions granted

AEM Bulletin Sept. 17, 2013 Posted on Tue, September 17, 2013 23:19:09

17/09
– Revocation of concessions (source in Alb.: Anulimi i koncesioneve) by Top
Channel,
17 September 2013

Selami Xhepa, ish-këshilltari i Kryeministrit në vitet 2005-2009, tani dekan në Institutin Kanadez të Teknologjisë, sqaron në një intervistë për Top Channel se çfarë pasojash ka për ekonominë, anulimi masiv i koncesioneve të dhëna nga Qeveria e mëparshme.TAP a strategic project to be maximize by Albania

AEM Bulletin Sept. 17, 2013 Posted on Tue, September 17, 2013 20:12:27

17/09
– TAP Project and energy policy (source in Alb.: Projekti TAP Politika dhe energjia) by Perparim
Fuga – Revista Java, 15.09.2013 [energjia.al, 17 September 2013]

“Dikush mund të thotë se deri në finalizimin e projektit TAP do të duhet shumë kohë dhe këto vlerësime me karakter teknik e ekonomik mund të presin. Dikush tjetër, më i informuar, mund të thotë se tërë këto studime e llogaritje janë kryer me kohë; uroj që të jetë kështu dhe do vlerësoja shumë që studime të tilla të bëheshin publike sa më parë. Në të kundërt, nëse të tilla studime nuk janë filluar ende, pa humbur kohë ato duhet ndërrmarrë me përparësi, pasi çdo minutë e humbur do pengojë shfrytëzimin racional të gazit natyror, do ndikojë fort në efektivitetin ekonomik të projektit TAP dhe atyre të lidhura me të dhe do pengojë maksimalizimin e përfitimeve nga ky projekt me rëndësi strategjike për Shqipërinë”.

Prof. Dr. Perparim Fuga